A tervezés menete

Az én DanKonyhám – Az álomkonyhám

 

A KONYHABÚTOR a tervezéstől a megvalósításig

Minőségi konyhabútor Ausztriából. Tervezés, tanácsadás, konyhai gépek forgalmazása. 

Időtállóság:

Az ideális konyha az alapvető funkcióival és egyediségével tökéletes egységet képez a lakás többi részével. Ez természetesen személyre szabott, az egyéni életritmus és életmód a fő meghatározója. Tartsuk mindig szem előtt, hogy konyhabútorunkat nem 2-3 évre tervezzük. Vegyük figyelembe, hogy az idő során változhat családunk létszáma, illetve megváltozhatnak étkezési szokásaink. Amíg otthonunk még csak tervezési fázisban van, ez a legjobb idő arra, hogy leendő konyhánk méretét, technikai szintjét meghatározzuk.
Ki nem hallotta már: „Ha még egyszer építeném…”, azonban egy 3 dimenziós látványterv az alternatívák  megjelenítésben segítségünkre lesz.

 

Szellőztetés:

Sokan nyitják a konyha falát a nappali felé, úgynevezett ”amerikai stílusban”, illetve sziget megoldással. A nyitott tér aktívvá teszi a konyhát, de a tervezésnél figyeljünk mindig a páraelszívó fontosságára. A nagy teljesítményűek akár 1800 m3/óra teljesítménnyel cserélik a levegőt, ha külső kivezetéssel rendelkeznek. Zajszintjük 40-80 dBA-ig terjed. A zaj sok használót zavar, de az ételszagot sem akarják, számukra ajánljuk a külsőmotoros készülékeket. Ezek motorja a padlásra, illetve oldalfalra építhetők.
 
 
 

Mosogató blokk:

Esztétikai szempontból a mosogatótálca elhelyezése fontos, igyekezzünk kevésbé látható helyre tenni.

 
 

Munkafelület:

Törekedjünk minél nagyobb, egybefüggő munkafelületet kialakítani. Az U alakú konyháknál a szemben lévő szekrények között legalább 120 cm szabad helyünk legyen. Kisebb konyháknál a felső szekrények magasságát növelhetjük 77,5 vagy 90 cm magasságra, így újabb hasznos területet nyerünk.
 
 

Konyhagépek elrendezése:

Álló szekrény mellé közvetlenül ne tervezzünk főzőlapot, mosogatótálcát. Ezen elemeket nem előnyös egymás mellé helyezni. Mosogatógép mögé ne kerüljön víz, gáz és elektromos csatlakozás. Tanácsoljuk a készülékek kiválasztásánál:
ne mindig legyen az ár a döntő tényező, így sok bosszúságot takaríthat meg.
 
 
 

A konyhabútor jellemzői

 
 

A korpusz (szekrény):

A piaci körkép azt mutatja, hogy a konyhabútor gyártók a szabványos 19 mm-es forgácslap vastagságot 16 mm-re csökkentik, sőt az E 1-es minőséget sem érik el. Az élzáró fólia csak a látható élekre korlátozódik, pedig ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a bútor élettartamát. Javaslatunk: keresse az erősebb és jobb minőséget.
 
 
 

Frontok:

Az MDF bútor front minden színben és formában gyártható. Könnyen tisztítható, kezelést nem igénylő műanyag bevonattal rendelkezik. Fő szempont a bevonat vastagsága és minősége, ami ha nem kielégítő, akkor még rendeltetésszerű használat során is néhány év alatt színeltérés, rosszabb esetben felületi hibák alakulnak ki. 
A DanKüchen technológiával készült frontok azonban megbízhatóak, három típusát különböztethetjük meg:
 
  • Matt: a magas nyomáson préselt lapra több réteg festéket visznek fel, ez egy matt bevonatot jelent, mely UV védelemmel van ellátva.
  • Lakk: megfelelő szinű lakkot viszik fel a frontra
  • Polyester: a festésre 0,4mm – es fóliabevonat kerül, mely karcolás, vagy egyéb sérülés esetén többször is polírozható, akár autópolírozóval. Ez jelenleg az egyik legmagasabb minőség a konyhapiacon.
 
 

Vasalatok:

Talán emlékeznek a nagymama konyhafiókjára, amit nehezen, akadozva lehetett csak kihúzni. Szerencsére a mai bútor gyártóknak egyre többféle vasalat áll rendelkezésükre. A kor követelményeinek megfelelően egy fiók vasalatnak duplafalú acélkerettel, műanyag bevonattal, erősített fenéklemezzel és kerekített aljzattal kell rendelkeznie. A modern, rejtett mechanika egy 100 %-ig kihúzható fiókot jelent számunkra, ami természetesen garantálja a legnagyobb terhelésnél is a kiváló működést. Legyen ellátva túlhúzás elleni védelemmel és zárási automatikával. Esetleg a fiók becsapódása ellen gázrugóval rendelkezzen.

A jó zsanérok teljes egészében fémből készülnek, 3 dimenzióban állíthatók, önzáró mechanizmussal rendelkeznek, és legalább 107 fokra nyithatók. Mindezt a minőséget cégünk biztosítja. A fiókok megállításában betoláskor pedig BLUMOTION rendszer segíti a lefékezést.
 
 
 

Munkalapok:

A jó minőség 4-5 cm vastagságot igényel. továbbá fontos, hogy a vágási illetve illesztési felületek résmentesen zárjanak. Mivel a munkalapok bevonata is a műanyag, ezért nem hőállóak, így azt javasoljuk, hogy ne tegyék rá a forró edényt. Tehát a tűzhelyről való levétel ne a munkalap közvetlen felületére történjen, használjon alátétet.